Skantiek houtkachels in de media

Houtrook en houtstoken is de laatste tijd er in het nieuws. Het gaat bijna altijd over de problemen door houtrook en nauwelijks over de oplossing van de problemen. Bij Skantiek vinden we het veel belangrijker om aan oplossingen te werken. Op deze pagina kun je allerlei artikelen lezen waar Skantiek houtkachels aan heeft meegewerkt.

Skantiek houtkachels werkt aan oplossingen


Goed stoken lost veel problemen op, moeilijk is het niet maar je moet wel weten wat goed stoken is. Skantiek geeft stookcursussen waar je leert te stoken goed te stoken. Hier vind je meer informatie. 

Waarom denken we dat goed stoken zoveel problemen oplost? Omdat we houtkachels verkopen? Omdat we het os goed uitkomt? Of , zoals veel tegenstanders, gewoon vinden? Nee, omdat we dit in de zomer van 2020 hebben laten onderzoeken door SGS,  een wereldspeler op gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. SGS is NEN gecertificeerd en door de overheid geaccrediteerd om Ecodesign houtkachel te meten. TNO schakelt SGS ook in om emissie metingen te doen aan houtkachels. Het artikel wat ik hierover heb geschreven in VVM Lucht is hieronder te vinden. 

Artikel Vereniging Milieu professionals (VVM) Lucht oktober 2020

Skantiek heeft in de zomer van 2020 een onderzoek laten uitvoeren door SGS Nederland naar de invloed van betere houtkachels, betere stokers, goed brandhout en de houtrookkatalysator op de hoeveelheid emissie die een houtkachel geeft. De resultaten zijn verbluffend , er kan makkelijk 80% minder emissie van toxische en carcinogene stoffen gehaald worden. Met iets meer moeite heeft SGS zelfs 97% minder emissie gemeten!


Het artikel in VVM Lucht kun je hier downloaden. 

Skantiek in Kranten artikelen

In de Gelderlander hebben 2 artikelen over de aanpak van Skantiek houtkachels gestaan over houtstook:


verplicht stookbrevet: 

blijven zeggen hoe slecht een houtkachel kan zijn, polarisatie  gaat niets oplossen. 
lees hier wat wel gaat helpen!
Skantiek in Tijdschriften

In Landleven staat een mooi artikel met tips over goed stoken: 


Vereniging van Eigen Huis januari 2021 (vereist lidmaatschap)