11 november 2018 

Hoe weet ik of mijn houtkachel schoon stookt?

Schoon stoken, geen overlast voor de buurt willen geven, zorg voor het milieu is voor veel mensen belangrijk.

Past een houtkachel hier nog wel in? Is een houtkachel stoken niet het nieuwe roken?

Ben ik niet heel slecht bezig? Mogen houtkachels nog wel over 2-3 jaar?

De vragen en zorgen zijn heel begrijpelijk en ook wij hebben ons afgevraagd of houtkachels nog wel een verantwoorde keuze zijn.

Voor ons is het antwoord volmondig ja en niet omdat we nu éénmaal houtkachels verkopen.

Om een houtkachel goed te stoken en daarmee weinig tot geen overlast te veroorzaken zijn er een aantal dingen belangrijk.

De basis is goed droog hout. Eikenhout moet eigenlijk wel 2-3 jaar drogen voor het stookklaar is. Een handig hulpmiddel is een vochtmeter (verkrijgbaar bij Skantiek houtkachels ). Goed droog hout heeft een vochtpercentage van minder dan 15%.

Hout moet ook niet te dik gekloofd worden, vaak zien we dat mensen blokken van wel 10-15 cm stoken “want dan gaat het hout langer mee”

Dat is een zeer hardnekkig misverstand. Het probleem is dat dikke blokken veel langzamer de juiste vergassingstemperatuur krijgen dan dunnere blokken. En in die langere tijd veel meer schadelijke stoffen produceren!

Ook het bijvullen van de kachel vraagt een beetje inzicht in wat er in de kachel gebeurt. Elke keer als u de kacheldeur opent komt er veel koude lucht de kachel in waardoor het evenwicht (lees schone verbranding) wordt verstoord. De kachel heeft vervolgens brandstof nodig om weer op temperatuur te komen.

Maar wat gebeurt er nu als u er dan maar 1 of 2 blokjes in gooit omdat u over een uur naar bed gaat? Juist, er is te weinig brandstof om de optimale verbrandingstemperatuur te krijgen en de kachel gaat weer slecht branden (stinken).

Als laatste onderdeel is er de kachel en het rookkanaal zelf. Kachels van 10 jaar en ouder zijn qua uitstoot eigenlijk niet meer geschikt. Ze kunnen nog heel mooi branden maar halen de zeer lage emissie waarden van de allernieuwste houtkachel lang niet.

Gemetselde rookkanalen zijn om twee redenen vaak ook minder geschikt. Vaak zijn het schoorstenen die voor open haarden zijn gemaakt en een groot rookkanaal (vaak 20*20 cm en meer) en dat is teveel voor de moderne, schone houtkachel. De tweede reden is dat een gemetseld kanaal veel sneller afkoelt dan een modern dubbel wandig rookkanaal. Dit betekent minder trek, sneller aanslag en mogelijk zelfs water in de schoorsteen door condensatie (wist u dat er 300-400 ml waterdamp geproduceerd wordt bij de vergassing van hout!)

Een houtkachel mooi, goed en schoon branden betekent dus veel meer dan alleen een goede kachel kopen. Bij Skantiek besteden we veel aandacht aan alle aspecten zodat u met een gerust geweten kunt genieten van het prachtige vlammenspel en de intense warmte kunt genieten.

Wilt u ook schoon stoken én genieten van een houtkachel? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom in Driel.

026-4742081 of info@skantiek.nl

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken