Een bekend gezegde “als iets te mooi is om waar te zijn is dat vaak ook zo” kwam bij me op toen ik deze bewering van een katalysator voor een houtkachel las.
Aan de andere kant werd er toch iets in me nieuwsgierig, wat als het toch waar is? Misschien ook wel door mijn studie Chemische Technologie aan de Universiteit Twente dat ik contact heb gezocht met de makers van dit product, vader en zoon Franssen.
De vragen die ik had waren:
Is er een erkend meetinstituut , wat ook officiële metingen doet voor bijvoorbeeld houtkachels in Duitsland of het nog strengere Oostenrijkse, die de bewering heeft gemeten en bevestigd?
Bij wat voor houtkachels wordt de reductie gehaald? Alleen bij oudere houtkachels of ook bij de allernieuwste die dus al heel schoon branden?
Wat doet de ABCAT met de geur (volgens sommigen stank) van houtrook?
Wat is de levensduur van de katalysator en is er onderhoud nodig?
Kan de ABCAT kapot gaan?
Uit de antwoorden van Michiel Franssen van Abcat bleek al snel dat de ABCAT echt doet wat ze beweren!
De ABCAT is bij het RRF in Oberhausen (Dld) getest. RFF is erkend door de Duitse overheid vergelijkbaar met bijvoorbeeld TNO en KEMA in Nederland. De ABCAT zorgde voor een drastische verlaging van de uitstoot.
Ook bij oudere houtkachels werkt de ABCAT heel goed maar ABCAT is niet in staat om van een oude houtkachel een Eco Design 2022 houtkachel te maken. Maar een reductie van 75% wordt ook bij oudere kachels gehaald.
Koolwaterstofverbindingen die sterk ruiken zijn cyclische (vooral benzeen) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK`s), formaldehyden, alcoholen, ketonen, esters. Van de PAK’s heeft vooral naftaleen een sterke, prikkelende, onaangename teergeur. De ABCAT breekt deze stoffen voor een groot deel af waardoor uw houtkachel nagenoeg niet meer te ruiken is.
De ABCAT katalysator gaat bij normaal stoken rond de 20 jaar. Onderhoud is zeer eenvoudig, om de week (of als u de aslade leegt) de katalysator uit de pijp halen (heel eenvoudig), onder de kraan uitspoelen en klaar.
De ABCAT gaat niet kapot tenzij hij in contact komt met directe vlammen. De ABCAT zal in de praktijk alleen kapot gaan bij een schoorsteen brand.
Samenvattend kan absoluut gezegd worden dat de ABCAT heel goed werkt. Niet alleen een forse reductie van schadelijke gassen maar het zorgt er ook voor dat houtrook nauwelijks meer te ruiken is. Natuurlijk wel bij gebruik van goed haardhout, tegen opstoken van spoorbielzen is niets bestand….
De levensduur is lang, onderhoud heel eenvoudig. Met een éénmalige aanschaf van €400 betekent dit voor €20 p/j heel veel minder overlast! De investering meer dan waard.