11 september 2023 

Duitsland gaat stookbrevet invoeren, Nederland doet niets

Houtstook kan de luchtkwaliteit en gezondheid behoorlijk negatief beinvloeden


Houtstook kan behoorlijk veel problemen opleveren als dit onder slechte omstandigheden gebeurd en, helaas, dit gebeurd in Nederland heel veel.

  1. Vuurkorven, buiten haarden, open haarden en 30 jaar oude houtkachels
  2. slecht gekloofd hout tot zelfs niet gekloofd hout
  3. slechte houtsoorten zoals dennenhout, kastanjehout, populier, wilg
  4. te nat hout , hout mote onder de 155 vocht zitten
  5. slechte rookkanalen (gemetselfde kanalen, niet boven de nok of niet hoog genoeg tov het hogere huis van de buren)
  6. zelfs rookanalen die gewoon via een gat in de muur op 2-3m hoogte stoppen

combineer dat met niet kunnen handhaven doordat er geen houtrook normen zijn, er niet gemeten mag worden aan de uitmonding van het rookkanaal en alle elementen om problemen in een buurt te krijgen zijn aanwezig,

In Duitsland is het Umwelt Bundesambt recent gestart met het uitrollen van het project "Ofenfuhrerschein" , eerst op vrijwillige nasis, naar gemeenten. Prof Hartmann (Fachhochschule Leipzig) laat zien dat er veel winst te halen is door stokers beter te laten stoken.

En dat ondanks dat er al 25 jaar veel aandacht is voor goed stoken:

  1. er zijn normen
  2. er mag gemeten worden
  3. ér kan gehandhaafd worden

In Nederland is er nagenoeg geen aandacht geweest voor goed stoken, voor meten en handhaven waardoor er nu veel problemen Ijn die ook nog eens sterk vergoot worden door polarisatie, door allerlei instanties zoals de GGD die alle houtrook op één hoop gooien, die zeggen dat stookcurssusen geen zin hebben "want stokers gaan uit zichzelf toch niet beter stoken" en "ook goed stoken geeft veel schadelijke gassen".

De overheid wil ook geen normen opstellen, wil meten niet mogelijk maken en wil al helemaal geen verplicht stookbrevet invoeren "want dat kost veel tijd en geld". De overheid kan houtstook ook heel moeilijk verbieden en nu?

De keuze die de overheid nu lijkt te maken is de stoker en niet stoker tegen elkaar opzetten door complete onzin over houtstook te laten opschrijven (zie de RIVM factsheet "effect van houtstook op luchtkwaliteit en gezondheid") . Door vooral niet te doen zodat de problemen blijven bestaan.

70% van alle PAK's in de lucht zou afkomstig zijn van particuliere houtstook zegt onze staatsecretaris, complete onzin! Zelfs volgens de officiele website www.emissieregistratie.nl is het geen 70% maar 15%. Is die 15% misschien waar als we alle houtstook als open vuur zouden zien maar zou misschien maar 0,15% zijn als iedereen goed stookt, in goede houtkachels met katalysator.

Maar nee, dat gaat de overheid niet zeggen, dat kost tijd en moeite.

Onze overheid wakkert liever zelf polarisatie aan en vindt het vervolgens vreemd dat burgers steeds minder vertrouwen hebben in de overheid en instanties als het RIVM en de GGD.

Als ik zelf, als chemisch technoloog, zoveel van de inhoud zou hebben afgeweten, niet al 4 jaar zelf overleg probeer te hebben met het RIVM, GGD en het ministerie van I&W zou ik iedereen die zo denkt als ik beschrijf als complotdenker, wappie hebben weggezet.

Helaas zijn dit de harde feiten😰😰😰



Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken