18 april 2020 

Blijft u ook fikkie stoken en blijft uw buurt last houden van uw houtkachel?

Fikkie stoken kunnen we allemaal. Stoken zonder overlast en met weinig uitstoot bijna niemand.

Nogal een stellige uitspraak!

En misschien denkt u wel “wat doet een fikkie stoker dan anders dan een bewuste,schone stoker?  In dit artikel leg ik uit wat ik bedoel met fikkie stoken. Ik leg ook uit wat de stoker kan doen om beter, schoner, te stoken. Oók zonder direct een nieuwe houtkachel aan te schaffen.

Wat is fikkie stoken?

Een fikkie stoker is vaak een onbewuste stoker. Een stoker die niet geleerd heeft wat goed stoken is. Gelukkig is de stoker zich vaak helemaal niet bewust dat hij eigenlijk niet goed stookt. Gelukkig wil het overgrote deel van de stokers echt wel goed stoken. Bij Skantiek houtkachels geven we stookcursussen waarin we mensen meenemen in beter stoken.

Maar wat is nu fikkie stoken? Vaak een stoker die echt wel oplet dat hij geen geverfd hout stookt, geen nat hout. Zorgt dat de kachel goed fel kan branden. Vaak is de fikkie stoker ook een gewoonte dier die al jaren een beetje op de automatische piloot stookt. Daardoor niet de tijd heeft genomen zich te verdiepen in schoon en zonder overlast stoken.

Heel herkenbaar, we hebben het allemaal druk, zoveel andere dingen die aandacht vragen en als er dan geen directe aanleiding is blijven we stoken zoals we altijd al deden. Toch?

Wat gaat er vaak “mis”?

Bijna altijd gaat het mis bij het aansteken van de kachel. Verkeerd aanmaak hout, kranten, die witte aanmaakblokjes.  Vaak wordt ook veel te dikke blokken hout gebruikt. Wordt de “kampvuur” methode gebruikt om de houtkachel aan te steken in plaats van de Zwitserse methode.

Dan het bijvullen. Veel mensen vullen hun houtkachel veel te snel bij. Dit zorgt niet alleen voor meer hout verbruik maar elke keer dat je bijvult verstoor je het vuur in de kachel. Heeft de houtkachel weer tijd nodig om schoon te gaan branden.

Wat is stoken zonder overlast?

Stoken zonder overlast is een combinatie van 7 factoren

 1. goed droog hout
 2. goed gekloofd hout
 3. goed de houtkachel aansteken en bijvullen
 4. een goede houtkachel
 5. een goed rookkanaal
 6. alleen stoken bij gunstige weersomstandigheden
 7. een houtrook filter gebruiken (zoals tegenwoordig ook in de auto zit)

Stookcursus, stookbrevet

de houtkachel goed stoken is niet moeilijk maar als je niet weet wat goed of minder goed is, wat meer en minder overlast geeft wordt goed stoken bijna toeval. Op de stookcursus en het stookbrevet

We geven ook een stookbrevet cursus. Dat is een verdieping op de stookcursus. Mensen die het stookbrevet hebben gehaald weten heel veel over schoon en zonder overlast stoken. Misschien wel het allerbelangrijkste, ze weten wanneer hout stoken veel overlast geeft, wanneer hout stoken veel emissie geeft én hoe ze dat kunnen voorkomen.

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
 • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
 • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
 • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
 • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
 • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
 • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken