09 mei 2021 

In een houtkachel stoken zonder overlast kun jij ook met deze tips!

Stoken in een houtkachel zonder overlast is niet moeilijk met deze tips!

Er komt steeds meer, en steeds fellere, discussie over houtrook. Zoals zo vaak in felle discussies , zeker als er emoties in het spel zijn, verdwijnen feiten, samen aan een oplossing willen werken. Polarisatie ligt op de loer, het wordt steeds meer ” ik heb last van jouw houtkachel, houtrook is ongezond dat weet iedereen, houtstoken is niet meer van deze tijd” en wordt houtstoken weggezet als iets asociaals. Door social media is klagen ook veel makkelijker geworden, even een berichtje op Facebook, Twitter of in de buurtapp en je hebt honderden mensen bereikt. De media smult van dit soort verhalen en versterkt ze vaak nog eens door alleen aan het probleem aandacht te geven en niet aan de oplossing.

Om het nog lastiger te maken, wat voor de één overlast is, is voor de ander niet meer dan niet meer dan een geur. Je zult maar echt overlast hebben van de houtrook van je buren. De buren zullen maar zeggen “je stelt je aan, het ruikt juist lekker” of “dan doe je toch je ramen dicht”. Als dan ook nog eens blijkt dat de gemeente tegen je zegt “heel vervelend dat je zoveel overlast ervaart maar we kunnen niets doen” zijn de rapen echt gaar👿. Je woonplezier wordt dan flink verpest, de sfeer in de buurt wordt vaak ook niet beter want mensen gaan klagen over de houtrook overlast in whatsapp buurtgroepen etc.

Probleem is er zeker maar ook de oplossing

Ik ben de laatste die ontkent dat er een probleem is maar ik ben er ook van overtuigd dat er een oplossing is. En de oplossing begint er mee dat stokers weten wat overlast van hun houtkachel geeft en hoe ze die flink kunnen verminderen.

Gelukkig komt het maar zelden voor dat de sfeer in de buurt al zo slecht was dat iemand met opzet zijn houtkachel slecht gaat stoken. Gelukkig is veel beter stoken , met veel minder overlast, helemaal niet zo moeilijk of duur. Daarom ben ik er van overtuigd dat de oplossing helemaal niet zo moeilijk is

Wat is het probleem met houtrook eigenlijk?

Om te beginnen, er is niet één oorzaak van de problemen. Vaak is het een samenspel van meerdere factoren:

  • uitmonding van het rookkanaal is te laag waardoor rook blijft hangen en dus overlast geeft
  • te veel afkoeling van de rookgassen waardoor rookgassen niet voldoende opstijgen
  • open haard of oude kachel
  • te snel of te veel smoren
  • ongeschikt en verkeerd hout (te nat, te dikke blokken)
  • de zwitserse methode niet gebruiken maar vanaf onderen (de padvindersmethode)
  • een combinatie van deze factoren

De oplossing is dan ook niet zo moeilijk, doe alle bovenstaande factoren goed😎

Basis van goed stoken

In een andere blog legt ik uit wat goed brandhout is . Ik heb een video laten maken waarin ik uitleg wat goed en slecht stoken is. De video is te downloaden via de knop boven aan de blog.

Wat een goede houtkachel een goede houtkachel maakt en wat Skantiek houtkachels hierin al voor je heeft gedaan kun je in deze blog lezen.

Rookkanaal

Voor het voorkomen van overlast is vooral de uitmonding van het rookkanaal belangrijk. Kan de rook makkelijk verder omhoog waar het verder verdunt wordt met de omgevingslucht? Kan de rook blijven hangen of , erger, wordt de rook makkelijk naar beneden geblazen?

Lastige is dat hier niet een hele simpele regel voor is. In de omgevingswet (bouwbesluit) zijn de technische eisen te vinden. Dit zijn de wettelijke eisen waar een rookkanaal aan moet voldoen maar dat is geen garantie dat er dus geen overlast zal ontstaan. De specifieke situatie van jouw huis, jouw omgeving, heeft soms flinke gevolgen voor de luchtstromen rond het huis. Ga hier niet zelf mee experimenteren, een rookkanaal even een stukje verplaatsen “want dan verwaait de rook beter” is geen optie.

In deze blog ga ik verder in op het rookkanaal.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken