09 april 2020 

wat is goed haardhout voor een houtkachel, de 3 belangrijkste tips

Goed haardhout voor een houtkachel, overal lees je dat dit belangrijk is. Maar wat is eigenlijk goed haardhout?

Iedereen weet wel dat je alleen onbehandeld hout moet stoken maar goed haardhout voor een houtkachel betekent meer.

De drie belangrijkste tips zijn:

 1. gebruik het juiste soort haardhout
 2. zorg voor goed gekloofd  haardhout
 3. gebruik droog haardhout

Het juiste soort hout.

 1. de beste houtsoorten zijn eiken, beuken, essen. Dit zijn de hardere houtsoorten die lang branden, Waarom dat belangrijk is leg ik in de blog “hoe stook ik mijn houtkachel goed” uit. Fruitbomen hout is op zich heel goed hout maar, zeker met de tegenwoordige laagstam bomen, is goed kloven niet makkelijk. Ik adviseer daarom fruitbomen hout liever niet. Berken hout wordt heel veel gebruikt. Geeft hele mooie vlammen, meer dan beuken , eiken en essen. Beuken hout verbrand wel sneller waardoor je de kachel vaker moet bijvullen.
 2. Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn. Onze ervaring is dat de meeste stokers het perfect gedroogde en gekloofde hout niet hebben.
 3. Hout van de (tamme) kastanje en esdoorn is ook minder geschikt
 4. gezaagd hout, ook onbehandeld, is minder geschikt als haardhout. Vaak is het te droog (ja dat kan ook!) en het is makkelijker te stapelen. Een goede houtstapel heeft tussen en rond het hout voldoende ruimte voor de vlammen om te “groeien”

Hier ziet u een overzicht van verschillende houtsoorten en of die geschikt zijn voor de houtkachel. Wat de meeste mensen niet weten (ik wist het ook niet) dat kastanje, tamme kastanje en esdoorn hout niet zo geschikt zijn. Qua hout is het heel goed hout maar de meeste mensen vinden de houtrook geur van deze soorten niet fijn. Vinden het sneller stinken. Dus sneller klachten.

Goed gekloofd haardhout

De moderne houtkachel is heel erg zuinig. Vroeger had je een kruiwagen vol hout op een avond nodig. Daar doe je nu 2-3 avonden mee. Een kuub gedroogd eikenhout weegt 750kg, daar kun je dus 400-500 uur op stoken als je goed stookt. De unieke aanpak van Skantiek houtkachel (link) is er helemaal op gericht op goed te leren stoken. Dat kachel, rookkanaal, haardhout en stoker heel goed zijn.

Goed gekloofd haardhout zijn blokken hout die polsdik gekloofd zijn, liever 5 cm dan 8 cm. Weeg de blokken voor de zekerheid. Een blok van 30 cm moet niet meer wegen dan 500gr

Haardhout moet ook gekloofd zijn. Ook stammetjes van 500gr, polsdik! Ongekloofd hout, dus met de bast er nog helemaal om, heeft veel moeite om snel te branden. De bast houdt de verbranding tegen. Het hout zal langer slecht branden. Meer overlast en meer uitstoot

Droog haardhout

Hout moet max 15%, en liever 12% vocht bevatten, een houtvochtmeter is heel handig om dat te meten.

Goed droog hout :

 1. brand (veel) sneller schoon en zonder overlast
 2. geeft veel meer warmte
 3. veel minder hout nodig
 4. brand veel mooier

te droog hout (

Meer weten over goed haardhout? Op de stookcursus en het stookbrevet vertel ik veel meer. Als klant van Skantiek houtkachels zijn deze gratis.

Schrijf u hier in.

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
 • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
 • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
 • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
 • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
 • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
 • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken