16 mei 2020 

Beste en schoonste houtkachels, onze selectie

Beste en schoonste houtkachels, onze selectie.

De World Health Organisation ( WHO ) heeft geadviseerd dat houtrook maximaal 20 mg/nm3 fijnstof mag bevatten om de lucht gezond te houden. Dat is de helft van de Europese norm, Ecodesign 2022 die in Nederland in 2020 zou gaan gelden. Wij hebben gekeken wat het voor ons als kachelverkoper zou betekenen als we het advies van de WHO zouden opvolgen. Wie wil er geen gezonde lucht!?

Het bleek niet eenvoudig om de uitstoot gegevens van alle merken te krijgen. Vaak kregen we te horen “onze kachels voldoen aan Ecodesign 2022” of “onze kachels voldoen aan de strenge Duitse normen”. Wij hoorden daar vaak een “dus” achter…… Waarom zijn een aantal merken niet transparant in hun uitstoot? Is ultra schoon misschien toch vooral een loze marketing kreet?

Wijn zijn heel blij dat het ons toch gelukt is, dat we hebben doorgezet.

Wat betekent het voor u? Hebt u dan nog wel voldoende keuze?

Wij hebben nu 6 merken houtkachels, met meer dan 100 verschillende typen die voldoen aan het advies van de WHO! Van groot naar klein, van klassiek naar top design kachels. Hoog en laag, staal, gietijzer of speksteen. Veel daarvan staan in onze showroom.

Over smaak valt niet te twisten, met onze selectie denken wij  dat er nog steeds veel te kiezen is. En u dus uw droomhaard ook binnen onze selectie kunt vinden. En mocht het toch zijn dat u een bepaald type van een ander merk misschien net iets mooier vindt dat u schoon, duurzaam en verantwoord laat meewegen in uw besluit.

Heta maakt, op dit moment, één van de schoonste houtkachels die er te koop zijn. 13 keer schoner dan Ecodesign maar ook nog ruim 6 keer schoner dan het WHO advies. Heta is zeker niet duurder dan de grote merken houtkachels. Heta is een wat kleiner Deens familiebedrijf dat al 150 jaar kwaliteit en service hoog in het vaandel heeft staan.

Attika  is een absolute topper qua design. Attika heeft al veel design prijzen gewonnen. Ook Attika maakt hele schone houtkachels. Attika is een wat duurder merk maar behoort tot de absolute top qua design, kwaliteit en schone verbranding!

ik zou hier stoppen daarover gaat een andere blog

Skantiek houtkachels heeft een unieke aanpak.

  • Wij helpen stokers goed te stoken
  • Wij verkopen alleen de schoonste houtkachels
  • U kunt nog steeds kiezen uit heel veel modellen, van strak naar klassiek, van groot naar klein.

Een mooie houtkachel, met heel mooi vuur , fantastische warmte én schoon, duurzaam en verantwoord komen samen door onze unieke aanpak!

Het vraagt dat de verkoper de verkoop van de houtkachel niet meer centraal stelt maar alle punten. Wat betekent dat voor stoker en verkoper? Mooi en goed vraagt een heel andere keuze dan schoon. Dan moet je iets van scheikunde snappen, van verbranding, van hoe trek in een schoorsteen ontstaat, van katalysatoren en vooral snappen hoe die negatief kunnen uitpakken voor schoon, duurzaam en verantwoord.

Een houtkachel wordt meestal alleen in de wintermaanden gestookt, brandt dus vaker niet dan wel. Het is dan fijn dat de kachel niet alleen maar schoon, duurzaam en verantwoord is maar ook gewoon een sieraad in huis!C Streep
Door

C Streep

op 29 Mar 2022

Jullie hebben de tekst geplaatst inclusief het interne commentaar op de conceptversie. Graag de tekst aanpassen want dat komt nu wat knullig over.

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken