02 mei 2020 

geen verbod op houtkachels

Wordt de houtkachel verboden?

Mensen vragen nogal eens of ik denk dat de houtkachel verboden gaat worden. Ik denk de komende 10 jaar niet.

In Nederland is in 2020 het zgn Schone Lucht Akkoord (SLA) getekend. In dit akkoord heeft de houtkachel zijn plek gehouden. Dit akkoord loopt tot 2030. Een ecodesign houtkachel is een product wat binnen de EU erkend is. Doordat er in de EU vrij verkeer van goederen is mag Nederland een EU product niet verbieden.

Het is wel waarschijnlijk dat Nederland  strengere eisen aan het gebruik van houtkachels gaat stellen. Denk daarbij aan een verbod om te stoken bij een stookalert, een verbod om de open haard of niet Ecodesign houtkachel te stoken. Of misschien zelfs wel een verbod op te nat hout gebruiken , alleen maar mogen stoken als je een cursusstoken zonder overlast” hebt gevolgd etc. Ik denk dat het meer de vraag zal zijn wanneer dit soort beperkingen gaan komen dan de vraag of ze er komen.

Handhaving van dit soort gebruiksbeperkingen is wel een punt. Dat vraagt nogal wat van gemeenten qua tijd en geld. Of dit soort beperkingen de komende jaren algemeen gaan worden is hiermee de vraag. Dat dit soort maatregelen Ik denk dat strengere gebruikseisen alleen maar goed zijn omdat hiermee de goede stokers

Bij Skantiek hebben we ons afgevraagd wat dit voor ons betekent, wat we hier mee kunnen en wat wij belangrijk vinden.

Wij vinden het belangrijk dat een kachel niet alleen mooi is, fantastisch brandt, heel zuinig is met hout en dus heel efficiënt. Wij vinden overlast beperken en uitstoot (gezondheid en milieu) óók heel belangrijk. En als die nu al samen kunnen gaan dan vinden wij dat we dit nu al moeten doen en niet wachten op aanscherping van normen. De World Health Organisation (WHO) vindt dat Ecodesign 2022 niet ver genoeg gaat. Dat gezonde lucht een halvering van Ecodesign zou moeten betekenen.

Wij hebben ons afgevraagd of halvering nu al mogelijk is, of we dan niet een nagenoeg lege showroom zouden hebben? Dat blijkt niet het geval te zijn. Wat wel zo is dat wij niet elk merk dan kunnen verkopen. En van sommige merken niet alle modellen. Ook niet alle producenten zijn open over hun uitstoot en zeggen alleen maar “we voldoen aan Ecodesign”.

Eigen verantwoordelijkheid Skantiek

Skantiek vindt dat wij zelf ook een verantwoordelijkheid moeten nemen en niet alleen maar gaan afwachten of de overheid iets doet. Verkopers kunnen klanten veel beter begeleiden in goed stoken dan nu vaak het geval is. Deze verantwoordelijkheid nemen we bij Skantiek heel serieus. Dit is één van de redenen dat Skantiek houtkachels zelf besloten heeft alleen houtkachels te verkopen die nu al ver onder de voorgestelde norm Ecodesign 2022 zitten. We alleen merken verkopen die open zijn over de emissie.

Populaire merken als Jacobus, de Gamma en Praxis merken, verkopen wij niet. Deze merken vallen net binnen Ecodesign en dat betekent dat bij aanscherping van de normen (en die gaan komen) deze merken houtkachels niet meer voldoen.

Een aantal merken hebben juist gekozen om alleen houtkachels te maken met lage uitstoot en zeer weinig houtverbruik. Voorbeelden hiervan zijn de merken Attika, Heta, Jydepeijsen, Leenders, Charnwood. Van Jotul, Dovre, Dik Geurts, Contura verkopen we niet alle typen.

Voor u als consument betekent dit misschien iets minder keuze maar ook met minder keuze hoor ik nog vaak “jullie hebben veel te veel modellen, veel te lastig om te kiezen”

 

Samenvattend, ik denk niet dat er een stookverbod komt. Wel aanscherping van de normen. En met een houtkachel van Skantiek zit u dan nog steeds goed!

 

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken