08 mei 2021 

voordelen speksteen houtkachel

Voordelen speksteen houtkachel

Speksteen slaat warmte op om het later, langzaam, weer af te geven. Een houtkachel met een speksteen mantel zal minder snel heet worden, dat kan een (klein) nadeel zijn maar , als het vuur in de houtkachel uit is, zal het nog veel langer warmte af geven.

Je kunt het ook uitleggen als langzame warmte (speksteen) of snelle warmte (staal of gietijzer).

Niet beter of slechter

Speksteen of staal/gietijzer is niet beter of slechter maar moet wel bij je wensen en leefstijl passen. Als je s' avonds na het eten nog even wilt genieten van je houtkachel is een spekstenen houtkachel misschien wat minder handig. het duurt veel langer voor je de intense warmte van het houtvuur echt merkt.

Ben je veel thuis dan kan speksteen een voordeel zijn, je kunt de kachel dan bijvoorbeeld s 'ochtends 2 keer flink stoken en dan rustig laten uitgaan. Het speksteen kan makkelijk uren warmte afgeven, sommige speksteen kachel wel tot 12 uur. S' avonds stook je de kachel weer 2 keer en de kachel geeft tot de volgende ochtend warmte af.

Door de langzame warmte afgifte is de kans dat het te warm wordt in de woonkamer ook wat kleiner. Een stralingskachel geeft zijn vermogen veel sneller af aan de kamer. Het koelt ook wel weer sneller af maar de temperatuur kan dus sneller oplopen. Speksteen dempt meer.

Nadelen speksteen

Speksteen vindt niet iedereen mooi (grijs) en daarom zijn er nu ook andere materialen op de markt zoals speciaal beton (Leenders kachels), blackwood (Heta en Jydepeijsen) , limestone (Heta) 

Het duurt meestal ook wat langer voor de kachel veel warmte afgeeft omdat er ook veel warmte, in het nog koude, speksteen gaat zitten.

Compromis

Echte warmteopslag kachel zijn meestal ook ontworpen als warmteopslag kachel. Veel fabrikanten hebben een tussen weg gevonden door een pure stralingskachel zijwanden van speksteen te geven. Dan heb je wel vrij snel de stralingswarmte zoals je kunt verwachten van een stralingskachel maar ook de warmte opslag.

Pas op

Voldoende warmteopslag kan alleen maar met voldoende massa aan speksteen. Een stralingskachel 2 zijwanden geven van speksteen die samen 20-30kg wegen geeft veel minder opslag capaciteit dan wanneer er 100kg aan speksteen is gebruikt. Een Leenders Mats weegt 250kg, dat is niet te vergelijken met een Jydepeijsen Senza speksteen van 135kg.


Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken