10 mei 2021 

Goed stoken in een houtkachel doe je zo

Goed stoken in een houtkachel is niet zo moeilijk maar je moet het wel even weten. In deze blog vertel ik wat de basis is voor goed stoken.

Waarom is goed leren stoken zo belangrijk?

Houtstook kan heel veel stank en ongezonde stoffen geven. Zeker in een drukke woonwijk kan dit tot problemen in de buurt leiden. Houtrook is ook een onderwerp waar in de media, op social media etc veel aandacht voor is maar dan vaak vooral vanuit de problemen die het kan geven. Anti partijen als stichting houtrookvrij, platform houtrook en gezondheid, milieu centraal roepen het hardst dat de houtkachel verboden moet worden, dat het asociaal is, dat iedereen recht heeft op schone lucht. Voor het gemak worden dan alle houtrook bronnen maar op één grote hoop gegooid, houtrook van de vuurkorf, BBQ, open haard, de 30 jaar oude houtkachel, een moderne ecodesign kachel met katalysator, allemaal even slecht.

Slecht stoken Wat wel waar is dat houtrook van open vuur slecht is en overlast geeft. Ook een moderne ecodesign kachel die slecht gestookt wordt (te nat hout, van onderaf aansteken, smoren) geeft overlast. Mijn ervaring met het geven van stookcursussen is ook dat de meeste stokers alleen maar denken dat ze best wel goed stoken maar nadat ze mijn cursus hebben gevolgd bijna unaniem zeggen “dat viel behoorlijk tegen”.

Optreden tegen houtrook overlast is erg lastig , er zijn amper normen waaraan getoetst kan worden en kunnen meten of iemand overlast geeft is al helemaal moeilijk. Ik zou nu bijna willen zeggen “gelukkig want anders was er al in veel gemeenten een houtkachel verbod geweest”. Maar dat zeg ik niet omdat overlast geven helemaal niet nodig is, waarom zou iemand slecht willen stoken en daarmee overlast geven? Gelukkig komt slecht stoken bijna altijd door gebrek aan kennis, ze hebben nooit geleerd wat goed stoken is, de meeste kachelverkopers verkopen houtkachels en kanalen . Ze willen nog wel wat tips geven zoals “gebruik droog hout en smoor niet teveel” maar de klant echt goed leren stoken kost tijd, en dus geld.

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
  • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
  • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
  • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
  • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
  • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
  • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken