13 april 2020 

pelletkachel of houtkachel, de 7 belangrijkste verschillen

Pelletkachel of houtkachel?

Regelmatig krijg ik mensen in de showroom die zeggen “we twijfelen nog tussen een pelletkachel en een houtkachel”. Nu verkoop ik geen pelletkachels (waarom leg ik hieronder uit) dus of mijn reactie representatief is mag u zelf bepalen

Wat zijn nu de 5 belangrijkste verschillen en overeenkomsten? En wat zijn belangrijke punten om een goede keuze te kunnen maken tussen een pelletkachel en een houtkachel?

Laten we beginnen met de overeenkomsten:

 • beide zijn verwarmingstoestellen voor een lokale ruimte
 • gebruiken allebei hout als brandstof
 • geven vuur
 • hebben beide een goedgekeurd rookkanaal nodig die bij de nok van het huis uitmondt

De verschillen zijn:

 1. een houtkachel gebruikt natuurlijke trek en een pelletkachel geforceerde trek
 2. een pelletkachel heeft een kleine brandkamer waar pellets (geperst hout) wordt verbrand met kleine vlammen. Een houtkachel heeft een grote brandkamer waar grote vlammen kunnen ontstaan
 3. een pelletkachel heeft, door de geforceerde luchttoevoer/trek een felle vlam. Een houtkachel heeft rustige, dansende, zwevende vlammen waar je in weg kunt dromen
 4. een houtkachel regel je zelf (los van automatische beluchting), vul je zelf bij, kun je allerlei soorten hout in gooien (ook slecht hout…). In een pelletkachel doe je pellets die je koopt, pellets hebben steeds vaker een keurmerk en , als je die koopt, gebruik je geen slecht hout.
 5. de pelletkachel heeft allerlei elektronica in zich om schoon en zuinig te branden. Met een houtkachel moet je zelf leren schoon en zuinig te stoken
 6. een houtkachel heeft nauwelijks onderhoud nodig, een pelletkachel zeer regelmatig
 7. een pelletkachel heeft een stroomaansluiting nodig. Geen stroom, geen vuur. Een houtkachel blijft dan warmte geven.

Wat betekent dit voor uw keuze?

Voor mij is het heel simpel, als u gaat voor:

 • fantastische warmte
 • wegdromen in het fascinerende vlammenspel
 • vuur maken bij u ook een soort oer gevoel oproept

Dan is de houtkachel uw keuze.

 • als u gaat voor gemak
 • voor snelle warmte
 • de kachel niet ziet als een plek om lekker voor te gaan zitten en weg te dromen

Schoon stoken en het milieu

Er is nog wel één heel belangrijk aspect wat met de opwarming van de aarde steeds belangrijker wordt en dan is het milieu, uitstoot van schadelijke stoffen. Is de pelletkachel daar niet een veel betere keuze in, brandt de pelletkachel niet veel schoner? Er was toch niet voor niets subsidie op de pelletkachel omdat die zo schoon waren?

Belangrijk om te weten is dat er geen verschil hoeft te zijn, er zijn inmiddels houtkachels die schoner stoken dan heel veel pelletkachels. Maar de invloed van de stoker is bij een houtkachel veel groter dan bij een pelletkachel. met een goede houtkachel (en wat dat is lees u hier) , als u echt weet wat stoken zonder overlast is (wij geven stookcurssusen waarin u hier alles over leert) is dit geen onderscheidend verschil meer.

samenvattend:

zoekt u een kachel voor de gezelligheid, om echt te ontspannen, voor de intense en gezonde stralingswarmte? Dan is er maar één keuze en dat is de houtkachel.

Wat essentieel is dat u tijd en aandacht besteedt aan het stoken, volg de cursus stoken zonder overlast. Dan heeft u een kachel waar u intens van geniet met de zekerheid dat uw buren en buurt niet in de stank en ongezonde rookgassen zitten!

Wilt u weten of een goede houtkachel ook iets is voor u? Maak dan hier afspraak

Reactie plaatsen

Download de gratis video 

"Goed stoken in een houtkachel"

Alles wat u moet weten (en dat is veel meer dan je denkt) om zonder overlast en met minimale uitstoot van schadelijke stoffen je houtkachel te stoken. 
 • Wat is goed brandhout (en niet al het onbehandelde hout is geschikt!)?
 • Hoe steek je de houtkachel aan en vul je hem goed bij?
 • Wat maakt een houtkachel een goede houtkachel?
 • Wat maakt een rookkanaal goed trekkend en veilig?
 • Wat doet een houtrook filter (Abcat) met overlast en milieu?
 • Met welke weersomstandigheden moet je niet stoken?

De fascinatie voor vuur, de intense warmte, wegdromen in de dansende vlammen. Zonder zorgen over overlast voor je buren of onnodige milieubelasting!

50%
Direct bekijken